2009. szeptember 25., péntek

A Fűvészkertben

A Viktória virág most nyílik /azaz kb. tegnap este kezdett/
talán a mostani vírágzást meg tudom nézni!

A Victoria Budapesten


Az Egyetem Botanikus Kertjében 1893-ban épül fel a Viktórai-ház, a trópusi tündérrózsa virágzásában először 1894-ben gyönyörködhetett a főváros népe.

Az eredeti hazájában évelő növény hatalmas, 2-3 m átmérőjű, tányér alakú leveleket fejleszt. Az Amazonasz vidéki indiánok e növényt „vízi tepsinek” nevezték. A Victoria anazonica visszahajló levélpereme 4-5 cm magas, rozsdavörös. A Victoria cruziana-é 10 cm-nél is több, színe világoszöld. A levél fonáka, nyele és a virág kocsánya erősen tövises. Jó védelmet biztosít ez hazájában a növényevő halak ellen. Nem véletlenül nevezték hazájában, a halak „szemszögéből” nézve mindenképpen találóan a növényt „ördög tüskéjének”. Az erős erezettel sűrűn behálózott levelek nagy terhet is elbírnak, akár egy 25-30 kg-os gyerek is ráültethető.
A víz színe fölé emelkedő 25-40 cm átmérőjű virágai már kinyílásuk előtt intenzív ananászillatot árasztanak. A kezdetben hófehér virágok naplemente után nyílnak, majd másnap hajnalban, korareggel összecsukódnak. A második napon estefelé újra kinyílnak – most már sötétrózsaszínben, s a következő reggelen a víz alá merülnek. A kétivarú, porzókat és termőleveleket is fejlesztő virágok érdekes módon kerülik el a genetikai szempontból káros önbeporzás lehetőségét. A virágnyílás első napján csak a porzók szaporodóképesek, csak ilyenkor termelnek megtermékenyítésre képes virágport. A termőlevelek, a bibe viszont csak a második napon termékeny. A második napon nyíló, már rózsaszín virág bibéje érett arra, hogy egy másik – „elsőnapos” - virág pollenjétől megtermékenyüljön.

Akiket érdekel a nehezen hozzáférhető szépségek látványa, ne mulasszák el figyelni a Füvészkert honlapját, bizonyára lesz még lehetőségük ebben az évben is megtekinteni virágzásában is a tündérrózsák királynőjét.

Dr.Isépy István
ELTE Botanikus kert

Nincsenek megjegyzések: